Meny Stäng

Ardnamurchan Distillery-  Whiskyprovning 6 mars 2023

På den västligaste punkten på det skotska fastlandet står det ståtliga Ardnamurchan Lighthouse. På väg ut till denna utsiktspunkt passerar man den lilla byn Glenbeg. Där vid viken Glenmore Bay ligger Ardnamurchan Distillery.

Vi hade nöjet att få välkomna Graeme Mackay från Ardnamurchan distillery till oss. Graeme var på ett tillfälligt besök i Sverige. Vi fick veta mer om detta mest avlägsna destilleriet i Skottland och få prova deras whisky.

Tillsammans med Graeme kom också Tina Sundblom Spångberg som är delägare i Clydesdale, den svenska importören av Ardnamurchan whisky.
På den här provningen var vi 78 medlemmar.

Vi drack:

  • Fascadale, 46%
  • Ardnamurchan AD/07.21:05, 46,8%
  • Ardnamurchan AD/04:21 Paul Launois Release, 57,6%
  • Adelphi’s Breathe of The Highlands, 55.2%
  • Ardnamurchan CS 09:22, 58.4%
  • Ardnamurchan 2016 AD/02:16 CK.78, 58,8% (Exclusively bottled to celebrate the 15th anniversary of Clydesdale)

Rom- & chokladprovning – 18 april 2023

Till den här provningen hade vi bjudit in Raúl Nuñes från företaget Flor de Caña.

Flor de Caña är ett familjeföretag sen 1890 och som arbetar med sin produktion av rom samtidigt med ett fantastiskt miljötänk bland annat genom en global återplanteringskampanj av träd och genom solenergi. Företaget månar även om sina medarbetare genom att bland annat ge både gratis utbildning och sjukvård till de anställdas barn. Man tillverkar drycken utan socker och utan några som helst artificiella tillägg.

Raúl berättade om detta spännande destilleri, som inte många av oss inte kände till sedan tidigare. Vi provade deras sorter tillsammans med choklad.

Vi var 92 Whisky Lassies som deltog på den här provningen.

Vi drack:

  • Flor de Caña 12 year rum
  • Flor de Caña 18 year rum
  • Flor de Caña 130th anniversary
  • Flor de Caña 25 year rum

Whiskyprovning med Micke Nilsson – 12 juni 2023

I princip lagras whisky bara på begagnade ekfat, de har i regel innehållit amerikansk bourbonwhiskey, sherry eller annat vin. En mycket stor del av smaken har påverkats av de innehåll som fatet tidigare haft. Whisky som lagrats på sherryfat blir exceptionellt bra, vilket är en uppfattning som alltjämt gäller i branschen.

Micke Nilsson, från Clydesdale, var inbjuden till oss. Några av oss har tidigare fått lyssna och lära av Micke och vi är mycket glada att han ville återvända till oss. Den här gången guidade han oss i vad som händer när man lagra whisky i olika fat, bland annat rom och madeira. Vad händer i de olika faten? Vilken smak, doft och vilket utseende får whiskyn? Vilken gillar jag mest och varför?

Vi var 70 Whisky Lassies på den här provningen

Vi drack:

  • Tullibardine 225 Sauternes Finish 43%
  • Glen Keith Sherry Cask- 2013 (8Y) Càrn Mòr 47,5%
  • Benrinnes Rum Finish – 2010 (12Y) Càrn Mòr 47,5%
  • Dailuaine Wine Finish – 2013 (8Y) Càrn Mòr 47,5%
  • Ben Nevis Madeira Finish – 2014 (6Y) Càrn Mòr 47,5%

Sherry med mat – 20 september 2023

Vi välkomnade Anders Öhman från “Öhmans mat och vin”, en välrenommerad vinprovare med specialkunskaper om sherry.

Denna provning blev lite annorlunda då vi först hade en provning och smakade igenom alla de sex olika sherrysorterna med guidning av Anders. När vi bekantat oss med smakerna  serverades speciellt utvalda tapasrätter och provningen fortsatte. Sherryn kombinerades nu med de olika små rätterna som tillsammans höjde vår smakupplevelse ytterligare.
En spännande provning där Anders delade sin passion för sherry och mat med oss.

Vi drack:

  • Tio Pepe Fino
  • Viña AB Amontillado Seco Palomino
  • Leonor Palo Cortado 12 Years
  • Alfonso Oloroso
  • Del Duque Amontillado VORS
  • Nectar Pedro Ximénez

Whiskyprovning Killkerran, besök från Skottland – 23 oktober 2023

Glengyle destilleri är ett oberoende, familjeägt destilleri baserat i Campbeltown, världens historiska whiskyhuvudstad.
Till den här whiskyprovningen hade vi äran att få välkomna Fiona MacFayden, som jobbar som ambassadör för Glengyle men även för deras systerdestilleri Springbank. Fiona var på tillfälligt besök i Sverige.

Vi hade till denna provning även bjudit in whiskyklubben Bränntorps Lassies i Kolmården, som vi fick möjlighet att besöka innan pandemin.

Även Emma Andersson var på plats, chefredaktör för tidningen Allt om Whisky och öl, för att uppmärksamma oss att vi fyller 20 år i år.

Vi fick prova olika Kilkerran Single Malt. 

Vi drack:

  • Kilkerran 12yo (654kr)
  • Kilkerran Sherry Cask 8yo (762kr)
  • Kilkerran 16yo (860kr)
  • Kilkerran HP Batch5 (792kr)
  • Kilkerran Port Cask yo (753kr)

Whisky Lassies 20-årsfest – 18 november 2023

Whisky Lassies grundades 2003 och i år fyllde vi 20 år. Det firade vi med en riktig fest!
Alla medlemmar hade även fått möjlighet att bjuda med en gäst till festen.
Kvällen startade med drop-in med mingel och välkomstbubbel. Sedan gick medlemmarna iväg på årsmötet. Under tiden var baren öppen för medföljande gäster. Efter årsmötet samlades alla i Tegelsalen.

Innan middagen hölls en dryckesprovning med whisky från Irland, fyrklöverns land, också kallad whiskys vagga…i alla fall enligt irländarna.

Vi hälsade Martin Tjäder välkommen. Han representerar whiskydestilleriet Teeling, och han guidade oss genom ett urval av deras whiskysortiment.

Efter provningen serverades en trerätters middag som bestod av:

  • Toast Skagen på smörstekt rågbröd med sikrom och örter
  • Halstrad lax med mandelpotatis – puré och sandefjordssås
  • Tre ljuvliga praliner tillsammans med kaffe

Kvällen avslutades med levande musik av Chuck Berry Mania.

Vi drack:

  • Teeling Small Batch
  • Teeling Single Grain
  • Teeling Single Malt
  • Teeling Blackpitts
  • Wonders of Wood 2 (Virgin swedish oak)