Meny Stäng

Selected Malts – whiskyprovning 20 april 2022

Det kändes så bra att vi äntligen var igång igen efter en längre period där möjligheterna att ses fysiskt varit begränsande.
Till den här provningen hade vi bjudit in Patrik och Mikael från Selected Malts.
Selected Malts är sedan hösten 2017 registrerad oberoende buteljerare i Sverige.

Mikael Westerberg och Patrik Barkevall började redan under 2016 leta efter fat både i Skottland och i Sverige som skulle passa in i deras idé och dröm om Selected Malts.

Senare startades ett bolag och de började lägga planen för det som skulle bli det som Selected Malts är idag. Det var underhållande och spännande att få höra om av deras resa, historia och planer och få prova deras whisky.

Vi var mellan 75 – 77 medlemmar med på provningen.

Vi provade följande whiskysorter under kvällen:

  • Selected Malts Glenrothes Single Cask 9 år
  • Selected Malts Sideburn OL128 9 år
  • Selected Malts Sideburn PX128 9 år
  • Glenallachie Port Wood 12 år
  • James Eadie Glen Ord 13 år (for Sweden only)

Vinprovning med Nathalie Hagman 1 juni 2022

På vårterminens sista provning hade vi glädjen att välkomna Nathalie Hagman, sommelier, ifrån Stockholm men bördig ifrån Linköping.
Nathalie höll i en mycket trevlig provningen där vi provade vita viner. Nathalie hade valt ut vinerna som var spännande och unika.
Vi var runt 75-77 medlemmar på den här provningen.

Vi provade 5 olika typer var av ett var ett orange vin och naturvin.

  • Cötes de Jura Chardonnay 2020
  • Amber One Catarratto
  • Vina Muriel Rioja 2019
  • Meursault, Domaine Vincent Bouzereau 2019
  • Pouilly-Fumé

Vi avslutade den trevliga kvällen med en Ceasarsallad och ett glas vin.
Det var också den sista provningen som vi genomförde i dessa lokaler. Från och med hösten kommer vi att hålla våra provningar på Kungsgatan i Anders och Joakim, Gotthards ägare, nya restaurang.

Bushmills, whiskyprovning tillsammans med ost –
19 september 2022

Martin Jurehn, från Actus presenterade Bushmills från Irland för oss. Vi lära oss mer om detta destilleri från Irland och dess historia. Vi fick också upptäcka vad gott det är med whiskey och ost. Osten kom ifrån Norins Ost och utvald av Martin för att vi skulle få den bästa upplevelsen.

De whiskysorter och ostar vi fick prova:

Whiskey: Black Bush (379 kr)
Ost: Gruyere L’Etivaz Alpage
Nordschweizisk gruyere-variant, opastöriserad

Whiskey: Bushmills 10 years old (499 kr)
Ost: Munster Marikel
Fransk kittost

Whiskey: Bushmills 16 years old (799kr)
Ost: Bleu des Causses
Grönmögelost från södra Frankrike

Whiskey: Bushmills 21 years old (1599 kr)
Ost: Brillat Savarin
Gräddberikad vitmögelost

Whiskey: Bushmills 30 years old (7499 kr)
Ost: Dolaner Gouda Old
Holländsk hårdost

Vi var 79 Whisky Lassies som fick uppleva den fantastiska kombinationen.

Vi avslutade den tidiga höstkvällen med en god soppa, bröd och ett glas vin.

Årsmöte 23 november 2022

Kan vi njuta mer av vår whisky genom att lära känna den bättre? Ibland kan det vara spännande, kul och att ge den whisky man har i handen lite mer uppmärksamhet än vad man kanske brukar. Vilka smaker hittar jag? Känner jag igen några smaker? Hur känns den i munnen? Är den god? På årets sista provning fick vi veta mer om provningsmetodik och analys. Vi var så glada att ha lockat hit en av Sveriges duktigaste, troligtvis den bästa personen att gå igenom detta med oss och det är Roger Melander, Destillerichef på High Coast Distillery.

I samband med årsmötet delades två gåvor ut till medlemmarna, en trälåda för whiskyglas samt en exklusiv anteckningsbok, båda med föreningens logga tryckt på.

84 stycken deltog på den här provningen.

Vi provade följande whiskysorter från High Coast under kvällen:

  • High Coast – The Festival 2021
  • High Coast – Oloroso OR
  • High Coast – Berg
  • High Coast – Hav
  • High Coast – Sixty Three 63