Meny Stäng

2011

18 januari – 2011 års första whiskyprovning

Vår återkommande föreläsare och gäst Andreas Ek ifrån Ekbladet guidade oss 41 stycken vana och ovana whiskydrickare genom fyra mycket olika whiskysorter. Vi fick veta grunderna i whiskytillverkning och de olika tillverkningsätterna. Vi fick även känna på doften av torv, som kan vara en del av smakerna i whisky. Vi provade:

  • Bushmill 10 yo, irländsk whiskey
  • Wild Turkey 8 yo, amerikansk bourbon
  • Yamazaki, 12 yo, japansk whiskey
  • Laphroaig Quarter Cask, skotsk whisky

Restaurang Lagerbladet bjöd på fiskgryta efter provningen.

31 mars – Konjak

Kristofer Scheiderbauer som är med i det svenska konjaksällskapet Cognac Society, och driver en blogg om drycken med samman namn och även bl.a. har skrivit för Svenska dagbladet, besökte Whisky Lassies den 31 mars 2011. Kristofer guidade oss, med stor kunskap och entusiasm, genom processen hur man tillverkar Cognac och varför den smakar på olika sätt. Vi fick bl.a. lära oss om odlingsområden, druvor och de olika klasserna. Vi fick under provningen prova följande sorter:

  • Hennessy VS
  • Rémy Martin VSOP
  • Martell Condon Bleu
  • Delamain pale & dry XO

Kvällen avslutades med restaurang Lagerbladets goda kycklingrätt med medelhavssmaker, ris och sallad.

17 Maj -Internationell provning -”Hitta Skotten”

Thomas Sundblom från Clydesdale, återkommande gäst, besökte oss och utmanade oss genom att försökta hitta ”Skotten” på de fem whiskysorter vi provade. Det visade sig inte var helt lätt men under tiden fick vi uppleva en hel del trevlig whisky. Vi var 68 stycken på den provningen. Sorterna som vi provade var:

  • Amrut (standard) 46 % – (Indien) 439 kr
  • McCartys Singel Malt (USA, Oregon) 42,5 % 639 kr
  • Macallan Fine Oak 10 y, 300 kr (Skottland)
  • English Peated (Chapter 9) 46 % (England) 583 kr
  • Amrut Fusion 50 % (Indien) 503 kr

Mat: Spättafile fylld med laxfyllning, dragonsås och stekt potatis och grönsaker.

28 September -Amarone och andra viner ifrån distriktet Valpolicella.

På denna välbesökta provning, vi var 92 stycken, hade vi besök av Johan Vincent ifrån Servera som berättade om dessa populära och goda vinsorter och vad som skiljer de åt. Tillsammans med vinerna fick vi även små munsbitar. Vinerna vi provade var:

  • Ca Rugate Ripasso Valpolicella 169 kr (71115)
  • Tommasi CÖ¡ Florian Amarone 355 kr (85915, beställningssortimentet)
  • I-™ Amarone 364 kr (82776)
  • Zenato Recioto Valpolicella – söt dessertvin 300 kr/½ liter (99928)

Tillsammans med vinerna provade vi:

  • Chevre med rödbetor och honungsvinegrette
  • Ubiraco Rosso (ost som doppas i Amaronevin under lagringen) och äppelchilichutney
  • Läcköskinka
  • Len mjölkchokladtryffel med exotisk citroncoulie (mango,papaya, jordgubbar, hallon, ananas,vanilj, citron, honung)

 

10 November -Årsmöte och provningen ”Six classic malts”

Efter årets årsmöte hade vi fint besök av Anders Gjörling, en stor whisky ambassadör och bland annat ”Keeper of the Quaich” , författare, kåsör i flertalet tidningar och även musiker. Anders började med att berätta för oss 75 stycken tjejer, mycket intressant, om whiskyns historia och tillverkning. Anders guidade oss sedan igenom ”Six classics malts”.

Six Classic Malts är en serie med sex olika whisky som ska representera olika whiskyregioner.

  • Lagavulin 16 år, en rökig variant från Islay.
  • Cragganmore 12 år, en smakrik speysidewhisky.
  • Talisker 10 år, representerar Islands och är rökig med smak av torv.
  • Glenkinchie 10 år, mjuk, lite söt Lowlandwhisky.
  • Oban 14 år, en whisky från västra Highlands som smakar lite rök och frukt.
  • Dalwhinnie 15 år, en komplex Highland med smak av honung.

Restaurangen Lagerbladet bjöd på fisk och skaldjursgratäng med örtpotatis och aioli.