Meny Stäng

Den svenska whiskyns historia och framtid 23 januari 2014

Box Destilleri har på kort tid blivit ett begrepp i hela whiskyvärlden. Trots att de första lanseringarna ännu inte finns på marknaden så är destilleriet utsett till ””The world’s most exciting new distillery”” och den internationella whiskyexpertisen är hänförd ””This is world class””, skrev exempelvis USA:s ledande whiskytidning Malt Advocate i augusti 2013. Torsdagen den 23 januari fick vi besök av Box marknadschef Hasse Nilsson, som är en av Sveriges mest anlitade provledare. Han tar oss med på en mycket underhållande resa genom den svenska whiskyns historia -“ från Bellman till Gällivare. Vi fick lära oss om whiskylandet Sverige och om våra unika förutsättningar att tillverka whisky i världsklass. Vi provade fyra sorter, två whiskys och två destillat. Det var mycket spännande att få testa två stycken destillat ifrån Box och själva få smaka möjligheterna för den kommande whiskyn. Många av oss såg absolut den blivande whiskyns möjligheter och några tog intresset ett steg till och gick ihop och köpte ett fat. Det sorter som vi fick smaka var:

 • 24 årig single grain whisky
 • BOX-™s – försmak- 17 mån – Sherryfat
 • BOX-™s – försmak- 19 mån – Bourbonfat
 • Linkwood 1987 – Bourbonfat

Restaurang Lagerbladet bjöd på lasagne och god sallad.

Vinprovning med Göran Almnegård ifrån Blaxsta Vingård 25 mars 2014

Vi fick besök från Blaxsta vingård. Blaxsta är Sveriges första vinfabrik och vingård. Vingården omfattar 2.5 hektar med ädla druvsorter som Vidal, Chardonnay, Merlot och Cabernet Franc. Vinerna har fått många fina utmärkelser bl.a. guld i Internationella vin-VM 2010, 2011 och 2012. Samtliga viner från Blaxsta framställs helt naturligt vilket innebär att de inte innehåller svavel, antioxidanter, färg, aromer och endast naturliga jäststammar. Vinerna har blivit mycket populära utomlands. Vår provare denna kväll var Göran Amnegård som direkt efter vår provning åkte till Malta för att vara jurymedlem i Champagne-VM. Göran berättade på ett entusiastiskt sätt om hur det är att odla vin i Sverige och framför allt Sörmland. Han berättade även om de fördelar vi har för att kunna göra bra viner men även de svårigheter en vinproducent kan ha. Vi fick prova följande viner:

 • Harvest apple 2003
 • Merlot prestige 2004
 • Apple ice wine 2013
 • Vidal ice wine 2009 som prisades med guld i VM 2012

Efter provningen bjöd restaurang Lagerbladet på: Råmarinerad lax, asiatisk ristårta, japansk sallad och ingefärssås

Mackmyra Whisky 19 maj 2014

Vi fortsatte vårt svenska tema under 2014 och torsdagen den 19 maj välkomnade vi Ingvar Forsman ifrån Mackmyra. Senaste besöket av Mackmyra var för fem år sedan och det var spännande att se utvecklingen som varit under dessa fem år. Under provningen lotsade Ingvar oss, 74 stycken Whisky Lassies, genom, på ett underhållande och lärorikt sätt, sex olika Mackmyra-sorter. Vi provade två recepten Elegant och Rök på de tre grundfaten Ex-Bourbon, Ex-sherry och stoltheten Svensk Ek. Två recept och tre fattyper = 6 sorter. Många av de sorter vi provade fanns endast på fat d.v.s. inte på Systembolaget. Vi fick veta mer om hur Mackmyras små 30-litersfat påverkar mognaden och smaken. Svenskt korn, bara svenskt korn används i whiskyn. Tack vare de långa sommardygnen med många soltimmar utvecklar kornet en speciell sötma som blir till en av grundstenarna i Mackmyras whisky. Vi avslutade vårens provningar med att Restaurang Lagerbladet, med Lotta och Lena i spetsen, bjöd på matig Caesarsallad med flera goda krämer till och hembakat bröd och kaffe och kaka som avslutning.

Runa Vodka 23 september 2014

Efter att vi under året haft ett genomgående svenskt tema på våra provningar var det nu dags att prova något så ursvenskt som vodka. Vi fick besök av Pejje Vapperstad, som fick idén om Runa Vodka 2004 i närheten av Mariestad. Han berättade om sin idé, hur vodkan produceras, Runa Vodka är en certifierad produkt som uppfyller kraven som ställs på en ekologisk produkt. Producerad av råvaror från odlingar med högt ställda miljökrav. Han berättade även om och hur designen på flaskorna togs fram. Efter det att Pejje hade berättat om själva företaget så höll Ola Lindgren från företaget Dryck och lär i föredrag och provningen. Ola har en gedigen bakgrund i dryckernas värld och har tidigare jobbat 30 år på V & S Vin & Sprit, bl.a. som utbildningsansvarig för dryckesutbildningar, internt som externt, samt varit wine- and spirit blender för företagets egna varumärken. Ola började med att berätta om tillverkningen av ost och sedan hur man producerar vodka. Vi provade ost och vodka tillsammans och Ola guidade oss igenom de olika ostarna tillsammans med de olika typerna av vodka. Det var spännande att få prova en kombination som kanske inte är den första som man tänker på. Vi provade:

 • Runa Vodka Silver 37,5 % (råg)
 • Runa Vodka Dark Label 37,5 % (vete)
 • Runa Vodka 43 % (Vete)
 • Absolut Vodka, som referens

Ostsorterna vi provade till var:

 • Brie
 • Hårdost: Norrlandsost
 • Grönmögel: Saint Agu

Restaurang Lagerbladet bjöd på hjortbiffar, kantarellsås, bakade tomater med matvete och en bönsallad.

Årsmöte med efterföljande provning 5 november 2014

Fru Ordförande fick möjlighet att välkomna, de 85 stycken närvarande, medlemmarna till en whiskykväll där hon hade fått fria händer. Innan årsmötet hade man möjlighet att köpa mousserande vin och mingla. Årsmötet genomfördes enligt dagordningen och vi avtackade Kerstin Brandinger, som arbetat i styrelsen ett år och välkomnade Katarina Mattsson som ny medlem i styrelsen. Efter årsmötet bjöds medlemmarna in till en något annorlunda provning, där Tiina Berg, ordförande, lät medlemmarna få smaka en del av hennes whiskyfavoriter och hon berättar varför de var hennes favoriter. Hon kåserade även om olika whiskyupplevelser hon varit med om. Det fanns olika inslag så som rosa rosor, levande ljus, mousserande vin och chokladen Center i lokalen, sådant gillas också av Tiina. Eftersom fru ordförande har ett stort musikintresse så bjöds det på musik innan och under provningen. Föreningen fick besök av bandet Hitmen och deras vokalgrupp The Beatlettes. Det bjöds på Beatles-sånger och vi kunde alla sjunga med. Whiskysorterna som vi provade var:

 • Macallan Amber
 • Glengoyne 21 år
 • Highland park, Dark origins
 • Ardbeg, Uigeadail

Efter provningen bjöd Restaurang Lagerbladet på en fisk- och skaldjursgryta och till kaffet fina och goda cupcakes