Meny Stäng

Whisky Lassies i Skottland oktober 2006

Resan inleddes på Skavsta flygplats sent kvällen den 2 oktober 2006, där 10 medlemmar från WL sammanstrålade med Janne Groth från Diageo, som skulle bli vår ””reseledare””. Efter ankomsten till Glasgow, möttes vi av Robert Fraser som var busschaufför och guide under resan. Sen ankomst till Erskine Bridge Hotel vid floden Clyde i utkanten av Glasgow, direkt i säng för tidig start nästa dag.

Efter en trevlig resa som bl a gick utmed Loch Lomond kom vi till Oban och vårt första destilleribesök. Vi fick en trevlig guidad tur genom det centralt belägna destilleriet. Efter rundvandring fick provsmaka och möjlighet att jämföra Oban 14 y.o, en av the ””Six Classic Malts””, samt Oban Destillers Edition som är lagrad på Montilla sherryfat. Övernattning var bokad på trevligt hotell i Fort Williams, dock utan fungerande hiss men med många trappor. Vi åt en gemensam middag på en fiskrestaurang direkt vid vattnet, tyvärr levde inte maten riktigt upp till våra, möjligtvis, högt ställda förväntningar.

Ben Nevis, som ägs av japanska Nikka, blev vårt andra destilleri att besöka. Destilleriet ligger i skuggan av Storbritanniens högsta berg. En stor del av deras whisky går på export till Japan. Vi provade en Ben Nevis 10 år. Destilleriet livnär sig förutom på sin whisky även på att upplåta sina lokaler för olika filmproduktioner, bl a har delar av Braveheart spelats in där. Efter Ben Nevis gick sedan färden norrut längs den vackra kustvägen till Mallaig och färjan över till Skye, och som hela tiden under vår resa, berättade Robert, vår chaufför, om landskapet vi passerade och även allmänt om Skottland. Innan färjan avgick fanns möjlighet att äta en riktigt bra Fish and Chips måltid.

Det vackra vädret höll i sig, så soldäcket var välbesökt på överfärden. På färden upp mot Portree för övernattning, stannade vi vid Sligachan Hotel och deras Seumas Bar med över 200 olika whiskysorter. Baren hade egentligen stängt för säsongen men öppnade givetvis för Whisky Lassies. Baren erbjöd en hel del intressant att provsmaka. Väl i Portree intog vi våra rum på ett nästintill nyrenoverat och väldigt fint hotell, Bosville. Vi åt en väldigt god middag i hotellets restaurang The Chandlery, där kocken John Kelly var chef. Han har för övrigt varit med i ett matreportage Allt om Mat våren 2007, med Talisker och Mackmyra whisky i maten.

På morgonen tog oss bussen sydväst ut på Skye till Talisker Distillery. Mycket av Taliskers whisky hamnar i Johnnie Walker. Ett trevligt mottagande än en gång och efter en väldigt intressant guidning runt destilleriet samlades vid i baren. Där fick vi prova en Talisker 10 år, också en av Six Classic Malts. Färden gick sedan söderut, via broförbindelse till fastlandet och en lång bussresa genom ett regntungt landskap, för övrigt nästan det enda regn som vi hade på en för övrigt solig resa. Målet var Drymen, där vi inkvarterade oss på hotellet mitt i byn. Ett riktigt brittiskt hotell, med trappor upp och ner och korridorer fram och åter innan alla fann sina rum. Gemensam middag åts på hotellet, vårt sällskap sänkte medelåldern på både hotell och restaurang avsevärt. God mat, men dålig och långsam service, förtog lite av glädjen. Kvällen avslutades på den lokala puben.

Glengoyne Distillery, det destilleri som ligger längst söderut av Highlands alla destillerier, besöktes på vår sista dag i Skottland. Glengoyne är känt för sin ””unpeated whisky””, dvs kornet har torkats med endast varmluft utan någon rök alls. Efter ett trevlig välkomnande i destilleriets club room, genomfördes en rundvandring innan besöket avslutades i the Sample room. Där fick vi möjlighet att göra en egen blended whisky. Under besöket fick vi prova Glengoyne 10 år, 17 år och Scottish Oak, Wood Finnish.

Vi avslutades sedan vår rundresa med en trevlig övernattning i Edinburgh, där tid även fanns för lite shopping och sightseeing innan färden gick åter hem till Linköping.