Olof Noreus och temat 15 år, 1 februari 2018
Vi startar upp Whisky Lassies jubileumsår med att ge Olof uppdraget att plocka ihop en spännande whiskyprovning åt oss med den gemensamma nämnaren femton. Med den grunden kom Olof att guida oss igenom temat ”Whisky, tillbaka till rötterna, ursprunget och framtiden”. Det var en mycket trevlig provning och det är alltid trevligt att välkomna Olof tillbaka till oss på grund av hans kunskap och sätt att framföra det.
De sorter som vi provade var:
- Redbreast 15 y
- Glenburgie 15 y
- Miltondull 15 y
- The Glenlivet 15 y
- Aberlour A´Bunadh
Köket bjöd på: Grillad kycklingfilé, Marsalasås, potatisgratäng och ångkokta grönsaker.
Punschprovning den 5 april 2018
Som en del av vårt 15-årsjubiléum fick vi besök av provningsledaren och dryckesbloggaren Samuel Lindlöf. 80 medlemmar hade anslutit till provningen denna kväll. Parallellt med sin whiskyblogg ”SamuelWhisky” driver han också bloggen ”Vi som älskar Punsch”, och det är just Punsch som stod i fokus för provningen. De flesta kanske tänker på Punsch som en historisk dryck som i det närmaste är passé, men inget kunde vara mer fel; de senaste åren har Punschmarknaden fullkomligen exploderat och i vårt avlånga land produceras det nu Punsch från norr till söder.
På bolaget finns idag inte mindre än 19 (!) Punschmärken. Av dessa provade vi några av de bästa, de hantverksmässigt producerade. Under den halvblinda provningen fick vi successivt reda på innehållet i varje glas, och en överblick över de två huvuddragen: betoning på Arrak kontra betoning på Rom. Dessutom, Punsch som lagrats på fat! Samuel, med sin stora kunskap och humor, guidade oss igenom Punschens smaker och historia. Det var spännande att få kännedom de olika sorterna och framför allt smakerna.
De sorter som vi provade var:
- Cederlunds Genuine Caloric
- RådmansPunsch
- von Dübens Punsch
- Wolkes äkta Caloric Punsch
- BellmanPunsch
Japansk whisky från NIKKA den 24 maj 2018
Kvällen bjöd på japansk whisky från The NIKKA Whisky Distilling Co som grundades 2 juli 1934, av Masataka Taketsuru. Vi hade glädjen att välkomna Mattias Johanneson som vår provare av denna ädla dryck. Mattias är en whiskykännare med lång erfarenhet av whisky och även japansk whisky. Han är även en globetrotter och har rest, vandrat och lärt sig mycket om bland annat whisky på sina resor. Både japansk whisky och Mattias var nya bekantskaper för de flesta av oss, det tycker vi var både roligt och spännande. Mattias berättade om destilleriet och grundarens spännande och intressanta historia för oss men även en del av japans whiskyhistoria och tillverkning.
Vi fick provade följande sorter under kvällen:
- Nikka Coffey Grain
- Nikka Coffey Malt
- Miyagikyo Rum cask
- Yoichi Rum Cask
- Miyagikyo 15 år
Kvällen avslutades med en japaninspirerande middag. Vi var 86 stycken medlemmar på den här provningen.
Mat och vin den 25 september 2018
Vi hade bjudit in Makarna Svärd AB , som är en svensk vindistributör som drivs av makarna Görgen och Karin Svärd. De levererar viner från noggrant utvalda små familjeägda gårdar i Italien. Många av dem är ekologiskt eller bio-organiskt certifierade. Största delen av deras viner kommer från distriktet Toscana, men de samarbetar även med ett par producenter i Lombardiet och Veneto. Görgen och Karin hade även med sig ytterligare en gäst, ifrån Italien, Frederico Giovannetti. Frederico har en stor erfarenhet av vin och vinproduktion genom dels studier på högskolan men framför allt genom att arbeta för olika vinhus. Han har arbetat i både Italien, Frankrike, Australien och Argentina men har återvänt till Toscana där han är uppvuxen. Vi började kvällen med att dricka en Volkanus Spumante – mousserande vin, som sig bör. Vi fick under kvällen höra dels om Karin och Görgens resa med de viner som de arbetar med och importerar och Federico berättade om respektive vin.
Vinerna vi provade vi var:
- Sassone
- Soave Classico
- Monsonaccio Chianti
- Scaligio
Efter provningen avslutade vi kvällen med en middag inspirerad av Italien och Toscana och till det de goda vinerna. Vi var ca 85 stycken medlemmar på den här provningen.
15-årsjubileum den 10 november 2018
Vår fina förening firar i år, 2018, 15 år och det firades med årsmöte, fest och Whiskyprovning, som sig bör. Vi har även under året haft provningar som varit lite extra. Vår jubileumskväll höll vi på Scandic Frimurarehotellet och i deras nya festvåning Vinterträdgården.
Vi var ca 145 stycken inklusive medbjuden gäst. Vi började kvällen med att alla Whisky Lassies höll årets årsmöte. Under tiden vi hade årsmöte underhölls våra gäster av två trubadurer i baren. Under mötet så avtackade vi Agneta Nilsson som varit vår kassör under många år och välkomnade Anna Hedsköld som ny kassör. När mötet var slut så samlades vi alla i Vinterträdgården för snittar, bubbel och mingel innan kvällens provning började.
Vår jubileumsprovning hölls av det indiska destilleriet Amruts svenska brandambassadör Dennis Steckel. Dennis höll en mycket uppskattad och trevlig provning där han introducerade och lät oss prova flera av Amruts whisky. Dennis hade också ordnat så att vi dels fick prova en special buteljering som gjorts för vår förening och dels att vi fick en personlig hälsning ifrån ägare/grundaren av Amrut, Mr J.N Jagdale via en inspelad hälsning. Vi, Whisky Lassies, kände oss hedrade att vi blev uppmärksammade på det fina sättet.
De sorter som vi provade under provningen var:
- Double Cask
- Fusion
- Portonova
- Special Limited Edition – special bottled for Amrut Loves of Sweden
Efter provningen så bjöds det på middag.
- Förrätt: Gravad kalv med svarvade betor och tartarsås.
- Varmrätt: Bergtunga med savojkål, bondbönor, bakad schalottenlök, havskräfta, skaldjurssås och tärnad potatis.
- Dessert: Hjortronparfait med mandelkräm, sockerkaka och chokladjord.
Kvällen avslutades med livebandet Å´boys och dans.