Japansk whisky, 28 januari 2015
Vi började vårens provningar med att prova japansk whisky, vilket är spännande land och som kommer mer och mer som whiskyland. Som guide hade vi det stora nöjet att ha Micke Nilsson, Jolly Good Brands och whiskyansvarig på Akurrat hos oss. Micke är erkänd kunnig och duktig på whisky och framför allt på japansk whisky. Micke berättade på ett mycket underhållande och intressant sätt om japansk whisky men också landet Japan, vilket han har rest mycket i. Det finns nog inte någon medlem så deltog på provningen som inte kan berätta vad den person som betytt mest för japansk whisky heter (Masataka Taketsuru) De sorter vi provade var:
- Akashi nr 87812
- Yamazaki 12 y nr 420
- Yoichi 10 y nr 10413
- Miyagikyo nr 86017
- Hibiki 12 y nr 86190
Restaurang Lagerbladet bjöd på en fläskfilégryta med örtslungade pasta. Till kaffet fick vi små biskvier.
Whisky och Mat 17 mars 2015
Vi hade nöjet att åter igen bjuda in Janne Groth, som arbetar som whiskyambassadör och har ett stor intresse och kunskap om kombinationen whisky och mat, till vår förening för att testa våra smaker under en whiskymiddag. Janne guidade oss igenom middagen med en säker hand på ett underhållande och trevligt sätt. Under kvällen delade vi även ut utmärkelsen Årets Whisky Lassie 2014 som i år gick till AnnCi Östedt som i många år har skött/sköter och uppdaterat vår hemsida på ett utmärkt sätt. Vi började den här spännande kvällen med en förwhisky och provade Benromach cask strength, 60 %, 12 år tillsammans med en bit ost (Norins selection). Vi var nog överens, de flesta av oss, om att det var en utmärkt kombination.
Förrätt: Lingonsill med syrad rödlök och knäckebrödsbit. Till det provade vi Makers Mark (Bourbon).
Varmrätt: Mustig köttgryta och till den provade vi Cragganmore 12 år.
Dessert: Chokladmousse med mangosås och granatäpplekärnor. Till desserten provade vi en bourbonlagrad Singleton Cascade.
Efter denna trevliga kväll, som också visade sig vara S:t Patriks day, så fick många av oss uppleva nya smakupplevelser och även få nya favoriter. Vi gick här ifrån med kunskapen att – Whisky kan man även njuta till mat.
Pinot Gris -en druva i olika länder, 19 maj 2015
Den 19 maj välkomnade vi Lena Norin, Sommelier och ägare av Norins ost. Vi fick möjlighet att lära oss mer om druvan Pinot Gris och de olika länder som producerar vin med druvan. Till de olika vinerna prövades olika typer av ost. Vi var ca 90 stycken medlemmar som uppskattade dels Lenas lättsamma sätt och stora kunnande om vin och ost och framför allt den goda kombinationen ost och vin.
Dessa kombinationer provades:
- Zenato, Italien, Venetien nr 2408 Ost: Toma Basque, fransk bondost
- Black Cottage , Nya Zeeland, Marlborough nr 79527 Ost: Mellanlagrad Herrgård
- Acrobat USA, Oregon nr 78939 Ost: Comté10-15 mån, fransk hårdost
- Oxford Landing Australien, South Australia nr 6484 Ost: Appenzeller Extra, schweizisk hårdost
- Pierre Sparr Frankrike, Alsace nr 2190 Ost: Norins Selection, holländsk hårdost
Restaurangen Lagerbladet bjöd denna gång på: Lax med färsk potatis och romsås, sallad
SPA-och Champagnehelg på Gränsö 30-31 maj 2015
Vi var ca tjugo Whisky Lassies som samlades på Gränsö slott utanför Västervik och njöt av en helg med SPA och en Champagneprovning. Vi började dagen med att tillbringa en skön eftermiddag i deras SPA med olika varma bassänger och bubbelpool. Tyvärr var inte vädret med oss så vi kunde inte ligga i solstolarna på terrassen. Vi kunde i stället sitta i den varma käll-liknade bassängen och hade det gott. Innan kvällens middag bjöds vi på en Champagneprovning av klass. Stefan Andersson, Gränsö slott, guidade oss igenom de olika sorterna. Vi började med att prova fyra sorter och sedan bjöds vi på en delikatesstallrik som innehöll bland annat pilgrimsmussla, parmesankex, laxrulle och Brieost. Efter det provade vi ytterligare fyra olika sorter. Vi bjöds på fantastisk Champagne som vi inte smakat förut och kanske inte heller får chansen att smaka igen. Kvällen avslutades med en trerättersmiddag med passande dryck till detta. Vi hade en härlig kväll med mycket skratt och god mat. Champagnesorterna som vi prövade var:
- Diebolt-Vallois Prestige Brut
- Taittinger Prélude Grands Crus Cuvée
- Launois Cuvée Reservée Grand Cru BdB Brut
- Henriot Brut Souverain
- Taittinger Comes de Champagne Blanc de blancs 2005
- Henriot Cuvee des Enchanteleurs 1998
- Palmes´d or Brut vintage 1999
- Taittinger Nocturne
Dag två startade med god frukost och egna aktiviteter innan hemfärd.
Öl-provning 6 oktober 2015 med Centralbryggeriet i Linköping
Vi var mycket glada att få bjuda in en av de lokala aktörerna inom ölbranschen. Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping är ett mikrobryggeri beläget på östgötaslätten. De är ett lokalt bryggeri som har ett stort fokus på miljö och hantverk i deras tillverkningsprocesser. De brygger öl på ett hantverksmässigt sätt där stora delar av bryggprocessen hanteras av deras bryggare för hand. Viktor Hansen, delägare och grundare, besökte oss och berättade deras historia. Viktors kollega Gustav guidade oss sedan genom deras olika sorter på ett mycket kunnigt och intressesant sätt. Ölsorter vi provade:
- Folkes Ipa (mörk)
- Folkes lager
- Tappar Finas
- Folkes Fogdeöl (folköl)
- Folkes Pale Ale
- Folkes Tjocke (stout)
Vi provade ölen tillsammans med dessa, inte så vanliga men passande, tilltugg:
- Minidigestive med mögelost
- Salami Milano Salta chips
- Morotskaka
I och med att vår provning var en lokal Oktoberfest, bjöd Lotta med personal på tyska och österrikiska specialiteter så som tysk potatissallad, sauerkraut, schweinshaxe, korvar och fräscha grönsaker m.m.