Nordens Whisky 23 januari 2013
Vi inledde vårt jubileumsår med en provning med whiskysorter ifrån Norden. Det var Andreas Ek, ifrån Ekfatets dryckesprovningar, som guidade oss igenom de olika sorterna. De sorter som vi provade var:
- Mackmyra special -“ Handplockat (Sverige)
- Spirit of Hven (Sverige)
- Braunstein 12:2 (Danmark)
- Teerenpeli Destillers Choise -“ Kaski (Finland)
- Teerenpeli Single Malt -“ Whisky 8 YO
Vi, ca 80 stycken Whisky Lassies, fick uppleva en liten del av det utbud av spännande nya destillerier som finns i Norden. Efter provningen bjöd Restaurang Lagerbladet på mat med GI tema. Det var lammfärsbiff med citron och en sallad med olika bönor, grönsaker och fräsch dressing och till det en god sås.
inga bilder hittades
Vin & Pralin 19 mars 2013
Vid årets andra provning gästades vi av Malin Boström, chokladkännare och sommelier, som berättade om chokladframställning och olika chokladstilar och lärde oss att kombinera choklad med vin och även öl. De chokladsorter vi provade var:
- Amedei Toscano White 30 %
- Valrhona Dulcey 32 %
- Marabou mjölkchoklad 30 %
- Valrhona Jivara 40 %
- Michel Cluizel Maralumi 64 %
- Michel Cluizel Vila Gracinda 67 %
- Valrhona Guanaja 70 %
- Johan BÖ¼low A (mjölkchokladdragerad lakrits)
Till chokladen provade vi:
- Chateau Menota, nr 4087, pris 119 kr
- Allesverloren Fine Old Vintage, nr 12109, pris 139 kr
- Kvarnöns Imperial Stout, nr 89714, pris 19,60 kr
Vi var ca 75 personer på den intressanta provningen och efteråt bjöd restaurang Lagerbladet på Parmainbakad kycklingfilé med ädelostcreme, klassisk tomatsås, pasta, sallad och vin. Till sist kaffe med chokladbiskvi, en perfekt avslutning.
inga bilder hittades
Glenmorangie-provning 28 maj 2013
Vid vår sista provning för våren hade vi besök av Kirsty McKerrow, som är Consultant Brand Ambassador för Glenmorangie och Ardbeg. Den här kvällen fick vi lära känna whiskies ifrån Glenmorangie bättre. Kirsty, som är en riktig Whisky Lassie, har vuxit upp, i stort sätt, i whiskytillverkningens famn då hennes familj och förfäder har haft flera destillerier. Hon berättade på ett mycket trevligt och intressant sätt om de olika whiskysorterna vi fick dofta och smaka på. Vi fick ännu fler smakupplevelser när vi fick prova de olika sorterna med olika typer av ost och även choklad. Kirsty började med att berätta om destilleriet Glenmorangie och hur viktig kvalitet är för dem. Ett exempel på det är att Glenmorangie var bland de första som köpte upp egna ekskogar i USA för att få fullständig kontroll på hur faten för lagring producerades. De whiskysorter vi provade och den ost som passade till var:
- Original 10 yr (417) 409:- – Monte Enebro
- The Lasanta sherry (84915) 510:-
- The Quinta Ruban (84916) 529:- -“ Cabraliego
- 18 yr old (70707) 849:- – 3 år lagrad Guyere, men om man hittar så är antingen Isle of Mull Cheddar eller en walesisk cheddar som heter Black Bomber by Snowdonia jättegoda till whiskyn. Black Bomber är också god till Glenmorangie Finealta
- Signet (86107) 1499:- – Chocolat Ibaria, 67% cacao -“ mörk choklad med karamelliserade apelsinskal
Restaurang Lagerbladet hade dukat upp en fantastisk sommarbuffé som innehöll följande:
- Citronmarinerat kalkonkött
- Ljummen potatissallad med grönsaker
- Gul- och rödbetssallad med fetaost och solrosfrön
- Grönsallad med en passionsfruktdressin
- Dragon- och Dijonsås
- Ostkräm (Manchego) med solrosfrön
- Bröd
- Cupcake till kaffet
Trevlig sommar önskar styrelsen och vi syns i september
inga bilder hittades
Öl-provning med dramatiserad guidning/vandring 3 september 2013
En fantastiskt härlig sensommarkväll samlades vi, 78 medlemmar, vid Folke Filbyter statyn för att bli guidade runt och lära oss mer om Linköpings krogar och öl under 1800-talet. Linköpings Guideklubb, med bland annat våra egna medlemmar, Kersti Haraldsson och Margaretha Carling, spelade upp olika karaktärer som berättade om kroglivet och vi fick även möjlighet att sjunga en sång tillsammans. Två stycken vätskestopp blev det under rundturen. Vi fick möjlighet att prova öl på The Bishops Arms och på De Klomp. På The Bishops Arms fick vi provsmaka British Bitter och lära oss mer om det, sorterna var:
- Fuller´s, London Pride
- Wells, Bombardier
- Fuller´s , ESB (extra special bitter)
På De Klomp smakade vi på följande:
- Lindemans apple (Belgiskt specialöl med smak av äpple)
- Rodenbach Grand cru (Belgisk ale)
- Maredsous Brune (Belgisk ale)
Efter vandringen gick vi tillbaka till Restaurang Lagerbladet och avnjöt en Skaldjurslasagne, till det en god matig sallad.
inga bilder hittades
Föreningen Whisky Lassies firade 10 års jubileum den 8 november 2013
Att denna fina förening firade 10 år skulle naturligtvis firas stort. Vi hade vårt firande på Livgrenadjärsmässen på Garnisonen, här i Linköping. Då vi firar jubileum blir även respektive eller annan gäst inbjuden för att fira med oss. Vi var 126 stycken som firade tillsammans. Vi började vår kväll med att vi damer hade vårt årsmöte och gästerna fick mingla i baren. Vid detta årsmöte valdes Agnetha Nordenberg, Kerstin Brandinger och Veronica Fäldt som nya i styrelsen. Vi avtackade Carina Kent-Johnsson, AnnCi Ö…stedt med en gåva och blommor för deras fina arbete i styrelsen. Kersti Haraldsson avgick också i styrelsen men var på resande fot vid tillfället. Vid årsmötet delades även ut en gåva till alla medlemmar, vilket var en liten vattenkaraff med föreningens logga och en liten flaska Macallan 10 år. 2014 års styrelse ser ut så här:
Ordförande: Tiina Berg
Sekreterare: Kerstin Hector
Kassör: Agneta Nilsson
Ledamöter: Kerstin Brandinger och Veronica Fäldt
Suppleant: Agnetha Nordenberg
Innan middagen bjöd Martin Markvardsen, Brand Ambassador för Edrington Group och framför allt Macallan in till en provning. Martin med sitt underhållande sätt och kunskap glades oss alla under provningen och vi fick lära oss mycket om destilleriet Macallan och prova deras mycket goda whisky’s. De sorter vi provade var:
- Fine oak 10 y
- 12 year
- 18 year
- Fine oak 21 year
Efter provningen, innan middagen, så samlades vi i de fina lokalerna och minglade med ett glas bubbel och lyssnade på Olle Hörfors som spelade säckpipa. Innan middagen började hälsade Tiina, vår ordförande, alla välkomna och berättade lite om de 10 åren som har gått. Hon uppmärksammade även de tjejer (Birgitta Erlandsson, Christina Strandlund, Agnetha Nordenberg och Gun Nilsson) som startade föreningen för 10 år sedan, och som även var på plats, med en liten blomma.
Menyn på Jubileumsmiddagen
Förrätt Sparrissoppa med rökt anka och syrad grädde. Vin: Hardys Mill Cellars Chardonnay, Australien
Varmrätt Fläskfilé med potatisbakelse samt gräddkokta kantareller. Vin: Belleruche Rouge, Frankrike
Dessert Chokladdroppe med chokladmousse och rårörda bär. Vin: Nederburg Noble Late Harvest, Sydafrika
Vid desserten så bjöd dubbelkvartetten Fram på skönsång med roliga och kluriga texter, vilket var mycket uppskattat.