2012
17 januari 2012 – Whiskyprovning -årets första
Martin Pålsson Johansson ifrån Kloster och Ström vinhandel, Vadstena var vår ciceron när vi hade årets första provning. Martin gick, på ett mycket pedagogiskt sätt, igenom färg, doft, smak och analys på fem olika sorters whisky, var av den sista whiskyn provades i ett helt svart glas. Det var en annorlunda och rolig upplevelse att prova något som man inte kan se och förlita sig på sina andra sinnen. De fem olika sorterna vi provade var:
- Bushmill 10 yo (Irland)
- Yamazaki 12 yo (Japan)
- Makers Mark (USA)
- Mackmyra , special 07 (Sverige)
- Black velvet (Kanada)
Restaurang Lagerbladet bjöd på: Ugnsbakad lax tillsammans med quinoasallad med vitlök- och citronmarinerad broccoli + romsås med hummer och citron. Bröd och två olika ostkrämer.
29 mars 2012 – Vin- och glasprovning
Vi hade, vid denna välbesökta provning (78 st), besök av Johanna Lim och hennes kollega, Krystel, från VinUnic. VinUnic AB är ett importföretag, som specialiserat sig på kvalitetsviner i alla prisklasser. Denna gång provade vi vin och fokus låg på glaset vi provade ur.
Vi provade vin ur Riedel glas. Glasen är formade så att de koncentrerar doftaromerna och styr varje vins specifika smaker till den plats i munnen, där de bäst kan uppfattas. Vi var nog några som var lite skeptiska om att det skulle blir någon större skillnad, men det blev det. Det var mycket intressant och spännande att bli guidad av Johanna genom de olika glasen och de tre vinerna som vi provade i de olika glasen. Vi fick även lära oss hur vi skulle torka glasen utan att de går sönder.
Riedelglasen vi provade var:
- Riesling
- Chardonnay
- Bordeaux
- Bourgogne/Pinot Noir
Vinerna var:
- GB Riesling Sauvage (nr 5899)
- Catena Chardonnay (nr 6612)
- Journey-™s End, The Pastor-™s Blend (nr 2050)
- Couvent des Jacobins Bourgogne (nr 5283
Mat: Wokade nudlar med grönsaker och kött med en vitlökssås
6 maj 2012 – Juliette Buchan från Gordon & MacPhail
Juliette är född i Frankrike. Hon har arbetat med Gordon och MacPhail sedan 2007 och är sedan 2010 Export Regional Executive. Gordon & MacPhail är en världens mest kända oberoende buteljerare, familjeägd i fjärde generationen av familjen Urquhart. Företaget etablerades 1895 och har sin anläggning och sitt berömda lagerhus i Elgin. 1993 köpte Gordon & MacPhail Benromach Destillery. Gordon & MacPhail har nu varit verksamma i 117 år och kan stolt presentera mer än 350 olika buteljeringar från 70 talet destillerier.
Juliette guidade oss på ett underhållande och mycket kunnigt sätt igenom de utvalda Gordon & MacPhail buteljeringarna. Vi fick prova följande fantastiska whiskysorter:
- Benromach – Organic Special Edition (nr 471) 499 kr
- Caol Ila Connoisseurs Choice  1997(nr 86062) 675 kr
- Strathisla – 25 yo (nr 466) 995 kr
- Glenesk – Connoisseurs choice 1984 (nr 87826) 1485 kr
- Glenrothes 1969 (nr 86338) 2175 kr
Restaurang Lagerbladet bjöd på: Pastasallad med mycket grönsaker och till det god sås och bröd med god röra.
31 maj 2012 – Whisky & Mat
Janne Groth från Diageo och tillika mat-/kokboksförfattare, guidade oss igenom en fantastisk whisky dinner där de olika whiskysorterna och maten harmonierade perfekt. Janne tillsammans med Lotta på Restaurangen Lagerbladet hade samarbetat och fått fram en meny som verkligen fick fram alla smaker.
Vi åt, smakade och tyckte och Jan berättade mellan rätterna. Det blev en mycket trevlig avslutning på Whisky Lassies vårtermin.
Menyn:
För-whisky: Talisker 10 yo
Varmrätt:
Whiskymarinerad ugnsbakad lax med spenat- och limehollandaise samt örtugnsbakade grönsaker
Caol Ila 12 yo
Mellanrätt:
Roquefort ost
Lagavulin 16 yo
Dessert:
Mörk chokladmousse med apelsinmarinerade jordgubbar
Dalwhinnie 15 yo
Bonus: Knockando 25 yo (special release)
Gin-provning 25 september 2012
Det är alltid lika roligt att välkomna Jerry Lindahl, konnässör, estradör och föreläsare, till Whisky Lassies. Jerry har besökt oss vid flertalet tillfällen och har guidat oss genom olika smakupplevelser. Denna gång provade vi gin.
Gin, är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framför allt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Vi fick lära oss om dess historia, tillverkningssätt och smaksättning.
Många av oss hade inte provat gin rent utan endast i drinkar och vi fick uppleva många olika smaker. Jerry avslutade provningen med en gin (Berkeley Square Gin) och tonic (Fever tree) med jordgubbar. 1 del gin och 2 delar tonic ger en bra balans. De sorter vi provade var:
- Bombay Sapphire London Dry Gin
- Gordon’s London Dry Gin
- Hendrick’s Gin
- Plymouth Gin
- Hayman’s Old Tom Gin
Restaurang Lagerbladet serverade en mustig skaldjurssoppa, aioli och till det en matmuffin med Parmesanost, soltorkade tomater och oliver.
8 november 2012 – Årsmöte med efterföljande Springbankprovning
Vi började med att ha ett årsmöte innan provningen. I samband med årsmötet avtackades Ewa Logander, vår kassör sedan många år och Ulrika Kvarnström, ledamot och Christina Strandlund som har varit en del av valberedningen. Vi tackade för det fina arbete de har lagt ner i föreningen. Efter mötet hade vi en något annorlunda provning. I sista stund fick vår provningsledare/föreläsare förhinder och då fick vi göra det bästa av situationen. Vi hade: 77 stycken glada tjejer, whisky, mat och en något oförberedd tillfällig provningsledare (Tiina, vår ordförande, som läst på och samlat lite material på 20 minuter). Vad fick vi? Jo en mycket trevlig och rolig stund med god mat och god whisky. Vi provade följande whisky:
- Kilkerran Work in progress 3
- Hazelburn 12 y
- Springbank 10 y
- Springbank 15 y
- Burgundy wood 14 years