Meny Stäng

2010

25 januari – Årets första provning

Andreas Ek från Ekbladet höll traditionsenligt i årets första provning och denna gången fick känna skillnaderna på sorterna:

  • The Tyrconell – irländsk whisky
  • Maker´s Mark – amerikansk Bourbon
  • Famous Grouse – blended whisky
  • Lagavulin – singel malt

Andreas berättade om grunderna i whiskytillverkning och vi fick även känna på doften av rökig torv. Efter provningen bjöd Lagerbladet på kotlettrad, ris med dragon/Dijonsås med grönsallad och kaffe och kaka.

17 mars – Snapas provning

Jens Nyström, från Hagdahls kök, bjöd oss på en spännande provningen där vi provade snaps ihop med munsbitar, det vill säga den svenska varianten av Spaniens tapas. Vid den här populära provningen fick vi pröva följande:

  • Nils Oscars Aquavit, Nyköping Sverige tillsammans med en minihamburgare av nöt, tomat, saltgurka och en rökt majonnäs
  • Östgöta sädesbrännvin, Sverige, tillsammans med lättrökt östgötskt vildsvin, plommon och äpple
  • Absolut Raspberrie, Sverige, tillsammans med rulltårta med hallon och vitchoklad
  • L O Smith Gin o Fläder, Kinnekulle Sverige, Macaron med vaniljkräm och citrongelé.

Jens berättade om det olika smakerna och vi fick känna vilka smaker som ””köpte”” sig eller inte med de olika snapssorterna.

Efter provningen bjöd Restaurang Lagerbladet på fiskgryta med grönsallad och kaffe och kaka.

 

27 maj – Smakar all rökig whisky lika mycket rök?

Den här gången fick vi hjälp av Thomas Sundblom ifrån Clydesdale AB att få svar på vår fråga. Thomas guidade oss, på ett mycket intressant och lärorikt sätt, igenom sex olika sorters typer av rökig whisky. Vi kunde konstatera att NEJ, all rökig whisky smakar inte lika mycket rök eller ens rök. Vi fick känna skillnaden mellan torvig och rökig whisky. Sorterna vi provade var:

  • Smoking Islay – Blackadder
  • Peat Reek – Blackadder
  • Badger (Ardbeg) 6 y – Milroy´s
  • Bunnahabain Moine
  • PC7 Port Charlotte – Bruichladdich
  • Kilchoman Autumn Release

Efter provningen bjöd Lagerbladet på Picnictallrik, passande eftersom det var sommaravslutning

7 september – Choklad och romprovning

Jerry Lindahl, favorit i repris, besökte oss denna gång för att vi skulle få pröva den njutbara kombinationen rom- och choklad. På ett underhållande sätt började Jerry att guida oss igenom de olika romsorterna, som var ifrån olika länder i Sydamerika och olika tillverkningssätt. Vi lade sedan till choklad och provade den tillsammans med rom. Vi var många som hittade nya favoriter och kombinationer. Sorterna vi provade var:

  • Rom: Havana Club AÖ±ejo 7 aÖ±os -“ Kuba
  • Choklad: Beschle-Venezuela 88 %
  • Rom: Matusalem ClÖ¡sico Solera 10 Blender -Dominikanska Republiken
  • Choklad: Guido Castagna – Madagascar
  • Rom: El Dorado 12 Years -“ Guyana
  • Choklad: Guido Castagna – Granella di Fava (mörk choklad med krossade kakaobönor)
  • Rom: Plantation Grande Reserve Barbados -“ Barbados
  • Choklad: L’Artigiano -Blend Latte al Sale 42% (mjölkchoklad med havssalt)

Chokladen var ifrån Beriksson Import och Choklad.

Restaurang Lagerbladet bjöd på fisk- och skaldjurslasagne med sallad, bröd och färskost

17 november 2010 – Årets sista whiskyprovning i samband med vårt årsmöte.

Vi började kvällen med att ha årsmöte och som ny medlem i styrelsen valdes Ulrika Kvarnström. Lena Norin-Selhag avtackades för hennes arbete i styrelsen. Styrelsen för 2011 ser ut så här:

  • Ordförande: Tiina Berg
  • Kassör: Ewa Logander
  • Sekreterare: Kersti Haraldsson
  • Ledamot: AnnCi Åstedt
  • Ledamot: Carina Kenth-Johnsson
  • Suppleant: Ulrika Kvarnström

Vi hade besök av Martin Markvardsen, Brand Ambassador för Highland Park. Martin tog oss med till resa till Orkneyöarna och Highland Park med humor och kunnighet. Det dels fick vi veta mycket intressant om de karga Orkneyöarna men framför allt mycket om Highland Park, deras whiskysorter och stil. De fina och exklusiva sorterna vi fick prova var:

  • Highland Park 12 år
  • Highland Park 15 år
  • Highland Park 18 år
  • S:t Magnus 12 år
  • Highland Park 25 år
  • Highland Park 21 år