Meny Stäng

Whiskyns grunder – 6 februari 2024

Året startades med en whiskyprovning där vi lär oss mer om grunderna, historien och även får möjlighet att lära känna några av whiskyns olika karaktärer.
Provningen leddes av Tiina Berg, före detta ordförande men framför allt en Whisky Lassie och whiskynörd.

Tiina gick på ett lättsamt sätt igenom grunderna för whiskytillverkning, historien med mera.

Tiina hade plockat ut några av hennes favoriter som vi fick prova. Hon berättade även om den veckan hon fick gå utbildning i whiskytillverkning på High Coast destilleri uppe vid Ångermanälven.

Detta var även första gången som vi var i en ny lokal. Odd Fellows lokaler på S:t Larsgatan i Linköping.

Efter provningen bjöds vi på mozzarella- och parmagratinerad kyckling från Ölstugan.

Vi drack:

  • Old Pulteney 12, 40%
  • HC Berg, 50%
  • Highland Park 12 y, 40%
  • Ardbeg Ten years, 46%
  • Laphroaig 10 y, 40%

Whiskyprovning – Duncan Taylor med Fergus Simpson – 9 april 2024

Duncan Taylor är ett företag som har sitt egna koncept att köpa in whisky av hög kvalitet från Skotska destillerier och sen lagra whiskyn (både lagrad singel malt och singel grain) till mindre fat, octaves, för att få en touch av sherry i en slutlagring.
I samband med sin Sverigeturné hade Fergus Simpson, en välkänd whiskyambassadör, valt att besöka Whisky Lassies till vår stora glädje. Fergus är en välkänd whiskyprofil och har arbetat bl.a. hos William Grant and Sons, Dufftown och The Glenfiddich (där han bland annat höll VIP-guidningar) för att nämna några. Han har också varit domare i Speyside Festival Whisky Awards.

I denna provning fick vi prova både nya och tidigare sorter i olika prisklasser. Det var mycket spännande att få höra om Duncan Taylors historia.

Efter provningen bjöds vi på halstrad kummelfilé med grönärtssås, glacerade morötter och mandelpotatispure från Ölstugan.

Vi drack:

  • Tullibardine The Octave 2013 10 Years, 2013, 52,3%
  • Glen Elgin 11 Years, 2010, 54,8%
  • Cameronbridge Single Grain 42 Years Cask Strength RAG Range, 1979, 45,3%
  • Black Bull Peated Edition Blended Scotch Whisky, 50%
  • Ardmore Peated Single Malt 13 Years Cask Strength Single Cask, 2009, 53,8%

Vi provar sommardrinkar! – 29 maj 2024

Vi välkomnade Mattias Larsson från Coca-Cola Europacific partners Sweden och som har över 15 års erfarenhet från restaurangbranchen där han har arbetat som barchef, hovmästare samt barmästare både i Sverige och Spanien.

Idag arbetar han på Coca-Cola där han hjälper restauranger och barer med deras dryck och drinkar.

Denna härliga sommardrinksprovning handlade om drinktillbehör med spännande smaker som Mattias guidade oss igenom med hjälp av sin kollega Markus. Vi fick njuta av tre olika drinkar med olika spritbaser.

Vi fick tips och trix om att blanda drinkar och vi fick våra frågor om drinkblandning besvarade under kvällen.

Efter provningen bjöds vi på vitlöksmarinerad halloumi med grönsaksspett, tomat och basilikasås och rostad bakpotatis från Ölstugan.

Alla medlemmar fick varsin sommarpresent, en flask/vin-öppnare med vår logga på.

Vi drack:

  • Amaro Montenegro 23% tillsammans med Royal Bliss tonic water (Blå)
  • Limoncello di Capri 30% tillsammans med Royal Bliss signature tonic (Gul)
  • Writers Tears Distillers Edition 46% tillsammans med Royal Bliss Ginger Beer (Orange)

Tequila Nathalie Haglund – 10 september 2024

Vi välkomnade Nathalie Haglund tillbaka till oss för en spännande tequilaprovning!

Nathalie är utbildad vin- och spritsommelier.
Efter att hennes utbildning blev klar, började hon jobba för Aliassmith som importerar agavesprit till Europa. Det blev startskottet för hennes livslånga dedikation till agavesprit och Mexikos kultur. Det ledde till att hon under 7 månader bodde i Mexiko. Där fick hon ynnesten att jobba med producenterna på plats och lära sig allt hon kunde om denna dryckesskatt.

De tequila vi fick smaka denna kväll är från de producenter som Nathalie jobbat med på plats i Mexiko vilket gör att hon har en unik kunskap om dessa och kan dessutom dela med sig av bilder och anekdoter från platserna.

Efter provningen åt vi tacopaj med en god sallad till.

Vi drack:

  • Sierra Tequila Blanco, 38% (nr307)
  • Arette Blanco, 38%, (nr 86554)
  • Los Tres Tonõs Reposado, 38% (nr 9)
  • Fortaleza Añejo, 40% (nr 86623)
  • Bruxo X Espadín Barril, 40% (nr 82140)