2009

22 januari – Olika whiskytyper x 4

Nu har årets första provning gått av stapeln. Vi startade den 22 januari som vi brukar med en ”nybörjarprovning”. Whisky Lassies besöktes av Andreas Ek från Ekfatet. Andreas höll en provning för såväl nya som gamla medlemmar, där han på ett intressant sätt berättade om whiskyns historia och hur denna dryck framställdes.

Andreas hade plockat samman fyra olika whiskysorter, en highland, en lowland, en islay och en blended. Sorterna som de 38 deltagarna fick prova var:

  • Auchentoshan
  • Chivas Regal
  • The Glen Livet
  • Lagavullin

Kvällen avslutades med fläskfilé med risotto som Lagerbladet hade lagat.

 

25 mars – Ciderprovning

Den 25 mars 2009 gick Whisky Lassies första Ciderprovning av stapeln på Lagerbladet. Det var Rickard Sjöberg från Dryckeskompetens som höll i den. Vi fick veta Ciderns historia, tillverkning och att alkoholhalten är upp till 12 volym % men de flesta håller 4,5 – 7 volym %.

Vi provade Okanagan Cider Peach-Canada, Strongbow-England och Astrakan Halvtorr Cider-Sverige och Boulard Cidre de Normandie från Frankrike. Mycket intressant med de olika smakerna. Det var en trevlig kväll och Lagerbladet serverade mycket god mat som avslutning.

 

11 maj – Bourbonprovning

Jerry Lindahl, som förra året gav oss en ny syn på tequila, kom tillbaka och visade oss denna gång varför amerikanarna är så förtjusta i sin bourbon. Under en fartfylld timme fick vi prova oss igenom bourbonsorterna Makers Mark, Jack Daniel’s Single Barrel, Jim Beam Black, Woodford Reserve samt outsidern Wild Turkey Straight Rye.
På frågan om bourbon är gott lyftes betydligt fler händer i luften efter provningen än när samma fråga ställdes före provningen.
Kvällen avslutades med att Lagerbladet serverade kalkon med potatisgratäng och kall örtsås.

 

30 september – Sherryprovning

Den 30/9 hade Whisky Lassies besök från Stockholm och Johan Franco Cereceda, som guidade oss på en resa genom Spaniens södra delar och dess sherrytillverkning.
Ett underhållande och mycket intressant föredrag där Johan berättade om historien tillverkningsmetoderna och skillnaderna mellan de olika sherrytyperna, betydelsen av jordmån m.m.
Sorterna vi provade var:

  • La Guita Manzanilla (artnr 8201)
  • Tio Pepe Fino (artnr 8225)
  • Cuco Oloroso Dry (8239)
  • Cristina Oloroso (8223)
  • Nectar PX (78003)

Efter provningen serverade Restaurang Lagerbladet en utsökt hjortfilé med tillbehör.

 

18 november – Japansk Whisky

Whisky Lassies avslutade året med årsmöte och japansk whiskyprovning. Provningen leddes av Mats Sköld från Tastings, som gästat oss tidigare med bland annat en rom- och chokladprovning. Under kvällen fick vi höra historien bakom det japanska whiskyundret och vilka likheterna och skillnaderna är med dess skotska förebilder.
Vi provade:

  • Nikka Yoichi Single Malt 10 Years (nr 10413)
  • Kariuzawa 17 Years (nr 318)
  • Yamazaki Single Malt 12 Years (nr 420)
  • Hibiki 12 Years (nr 10120)

Efter provningen serverade Restaurang Lagerbladet en utsökt god lax, ristårta och sallad med asiastisk touch samt pannacotta som dessert.