2019

SMWS – The Scotch Malt Whisky Society  – 6 februari 2019

Vi välkomnade Magnus Fagerström, nybliven ambassadör för SMWS men som inte på något sätt är en nybörjare i whiskyvärlden.
Magnus har länge jobbat som oberoende whiskykonsult, produktansvarig på Symposion, importör, och samlare, ja listan kan göras lång och visar på en bred kunskap om whisky.

Magnus kom till oss för att berätta om den spännande internationella ”whiskyklubben” SMWS och deras koncept. Och naturligtvis fick vi möjligheten att testa några av deras olika smakprofiler. Det var spännande, utmanande och kul att få testa och prova whisky bara genom doft och smak och inte veta vilket destilleri som låg bakom. Vi var ca 80 stycken medlemmar på den här provningen.

Vi hade även köpt två extra flaskor som vi sedan lottade ut bland medlemmarna. De lyckliga vinnarna var:
Siv Hall och Ingrid Bengtsson

Följande sorter provade vi:

  • Moist pear and frangipane tart 64.105
  • Barbecued bourbon bananas 39.170
  • Dark and secretive 66.150
  • Strawberry cheesecake macaroons 108.11
  • Sea salt salted caramel sauce 88.15

Highland park provning 2019-02-27

I samarbetet med Svenska Whisky förbundet hade vi möjlighet att välkomna Martin Markvardsen tillbaka till oss. Vi hade också glädjen att kunna bjuda in Lincopia Society – en lokal whiskyförening i Linköping.

1798 är året då Highland Park grundades. Destilleriet ligger i staden Kirkwall på Orkney. Historien om Highland Park är en av de mest intressanta i Skottlands whiskyhistoria. Nu fick vi möjlighet att få höra hela historien och en och annan skröna av den som känner Highland Park bäst, nämligen Highland Park Sr Brand Ambassador Martin Markvardsen.

Martin är en mycket kunnig och underhållande representant för Highland Park. Vi provade fem sorter ur Highland Parks sortiment. Vi fick också höra en hel del om Orkneys intressanta förflutna. Orkney-öarna som en gång i tiden hörde till Norge. En av Highland Parks största marknader i dag är Sverige.

Vi var 74 stycken som njöt av god whisky, underhållande föreläsare och god mat tillsammans.

De sorter vi provade under kvällen var:

  • Valnut (40338)
  • Ambassador´s choice (456)
  • The Dark (81218)
  • ICE (82923)
  • 18 years (437)

Grappaprovning 4 april 2019

Grappa – en dryck som ha fått ett oförtjänt dåligt rykte eller?
För att kunna reda ut den saken hade vi bjudit in Jimmy Lundegård, från företaget Positiva vibbar, som bott i Italien och har en stor kunskap om italiensk mat och dryck.

Jimmy berättade för oss att det finns en mängd olika grappa och att den fått ett oförtjänt dåligt rykte för att vi i norden mest fått enklare massproducerade industriprodukter som bara bekräftar våra fördomar. Det finns ett hundratal olika grappa tillverkare som levererar en stor variation av denna italienska klassiker.

Grappa och marc tillhör de så kallade pressrestdestillaten där man använder de fasta resterna från vintillverkning för att tillverka en spritdryck. Det finns både fatlagrad och icke fatlagrad grappa och marc. Ofta anger man på etiketten vilken druva som spriten är gjord av.

Med Jimmys ledning fick vi prova bland annat både fatlagrad, singelgrappa och en sötare maskros- och honungsgrappa. Det var en spännande smakmässig upplevelse och bedömningen blev: Ja, det finns även bra och god grappa!

Sorterna som vi provade under kvällen var:

  • Grappa Nonino a 41 Gradi – ung vit grappa
  • Masi Grappa Mezzanella di Recioto Amarone – lagrad grappa
  • PO’ di poli kr – aromatisk grappa
  • Grappa al Miele – smaksatt grappa
  • Grappa di Chardonnay 399,00 kr – endruvsgrappa

70 stycken medlemmar provade detta spännande destillat och avslutade kvällen med en god middag.

High Coast provning på Bränntorps Gård i Kolmården 24 maj 2019

Till vårens sista provning åkte vi buss till Bränntorps Gård och till systerföreningen Bränntorps Lassies. Bränntorp Gård var ett fantastiskt mysig ställe och som verkligen passade whiskyälskare.

Tills Bränntorps Gård hade Sara Larsson, ny ambassadör för High Coast, kommit för att hålla en provning för oss. Sara har en lång erfarenhet som whiskyambassadör, för bland annat det japanska märket Nikka, sommelier och restaurangbranschen. Vi är många som också har mött Sara på olika whiskymässor runt om i landet.

Sara höll i en intressant och underhållande provning där vi fick prova High Coasts nyheter men även några av deras bästa whiskysorter.

Det blev en mycket trevlig kväll med Saras provning, god mat, sällskap och Bränntorps Lassies gästfrihet. Det kommer ett bli fler provningar tillsammans.

De sorter som vi provade under kvällen var:

  • Älv
  • Dálvve
  • Quercus III
  • Hungerian Oak Peated
  • 63